
Pırlanta Seçiminde Kullanılan Dört Özellik 4C
Pırlantanın Berraklığı
Her elmasın kendine özgü bir karakteri vardır. Onu özgün kılan ise kristalleşirken içine karışan diğer minerallerdir. Doğanın parmak izleri olarak nitelendirilen bu maddeciklerin sayısı, rengi, yapısı, yeri ve büyüklüğü, elmasın doğallığını gösterir. Doğal izler ne kadar az olursa, pırlanta o kadar çok ışık yansıtır ve bu nedenle daha çok değer kazanır. Doğal iz taşımayan pırlanta bulmak mümkün olmadığından, içinde en az iz barındıranlar kusursuza yakın sayılır. Tavsiye olarak SI berraklık seviyesi yeterli bir seviyedir diyebiliriz. Bunun yanında bütçeye göre VS berraklık seviyesinde bir taş da tercih edilebilir. Ancak VS ile SI farkını gözle ayırt edemeyeceğinizi söylememiz gerekir.
Pırlantanın Kesimi
Pırlantada insan eliyle oluşturulan tek özellik kesimdir. Pırlantanın göz kamaştırıcı ışıltısı, kesimin standartlara uygunluğuna ve mükemmelliğine bağlıdır. Kesim ne kadar iyiyse, pırlantanın parlaklığı ve ışıltısı o kadar iyi olacaktır. Pırlantanın şekli ise kişisel zevklere göre farklılık gösterir. Genel kullanım ve tercih yuvarlak kesim yönündedir. Bunun yanında prenses kesim ve baget kesim de yine talep gören kesim şekillerindendir.
Pırlantada Karat
Karat pırlantanın ağırlık birimidir. Gramın beşte birine eşittir. 0,30 karat gibi yazılır ve aynı zamanda 30 santim olarak da telaffuz edilir. Bu santimin uzunluk birimi ile alakası yoktur. Santim karatın yüzde biri olan bir ağırlık birimi olarak kullanılır. Tabi ki bütçe doğrultusunda karat ne kadar büyük ise o kadar iyidir.
Pırlantanın Rengi
Pırlantaların çoğu renksizden (D) kırık renk (Z) denilen renk aralığında olur. Bu değerlendirme uluslararası standartlarda oluşturulmuş bir ‘Master Set’ ile karşılaştırma yoluyla yapılır. En yüksek derece ''diamond’’ isminden ötürü ‘D’ olup, tamamen renksiz olarak kabul edilir.
Milad Gold'un en güzel pırlanta takılarını, pırlanta kolye modellerini incelemek ve en sevdiğiniz takıları satın almak için bizi takip etmeyi unutmayın!